Vietnamské phở prakticky - jak proběhl první kurz?

13.12.2011 Thuy

V sobotu 10. 12. proběhl ve spolupráci se Scuk v kulinárním studiu Chef Parade první kurz vaření, kde jsme účastníky seznámily s dvěma variantami phở, slepičí a hovězí. 
 
Než jsme začaly povídáním o samotném phở, nabídly jsme účastníkům jako „welcome food“ xôi lạc– lepivou rýži s arašídy. Existuje velké množství druhů xôi, jak slaných, tak i sladkých. Xôi lạc patří k těm slaným a je to varianta, kterou snad každý Vietnamec alespoň jednou v životě ochutnal. Dříve se xôi připravovalo na svátečnější příležitosti, ale dnes se vaří už běžně i mimo svátky a oslavy. 
 
Lepivá rýže s arašídy - xôi lạc
© Jakub Bukáček
 
Před samotným vařením jsme povyprávěly o teorii a historii phở, mimo jiné i proč se z něj stal světový fenomén. 
 
Poté jsme představily slepičí variantu phở – phở gà. Oproti hovězímu phở je slepičí varianta lehčí, a proto se k ní hodí i lehce jiné koření a bylinky. Většina účastníků se i zapojila do přípravy slepice na servírování. Téměř všichni se poté shodli, že se s pravým phở gà ve vietnamských bistrech ještě nesetkali. 
 
Slepičí varianta - phở gà
© pan Cuketka
 
Po krátké přestávce, kdy se všichni rozutekli ven, aby jim trochu vytrávilo, jsme se všichni pustili do hovězí varianty phở – phở bò. Ukázaly jsme účastníkům rozdíly v dochucování a v koření a také vysvětlily, jaké hovězí maso se hodí na přípravu „phởlévky“. 
 
Hovězí varianta - phở bò
© pan Cuketka
 
Ke konci si ještě všichni mohli vyzkoušet pravý vietnamský čaj, vylouhovaný ze sušených čajových lístků. 
 
 
Vietnamský zelený čaj
© Jakub Bukáček
 
Příjemně strávené odpoledne nám uteklo rychle a než jsme se nadály, už přišel čas se se všemi rozloučit. Všem účastníkům děkujeme a budeme se těšit zase někdy na viděnou! :)
 
 
Pro velký zájem budeme kurz vaření phở opakovat. Termíny a podrobné informace vyhlásíme během ledna nebo února. 
 
 
Další fotografie ze sobotního kurzu si můžete prohlédnout v našem facebookovém albu.
 
Napsala Thuy Duong
/ kurzy / scuk / phở /