Recenze: Vietnamské restaurace na DameJidlo.cz

19.2.2014 Mai

Před časem nás oslovil PR specialista z DameJidlo.cz s informací, že právě probíhá anketa Rozvoz roku a zároveň nás požádal o hodnocení našich oblíbených podniků. Službu DameJidlo.cz jsme ještě do té doby nevyzkoušely, ale samotné nás zajímalo, jak chutná phở a další vietnamské pokrmy z rozvozu, a tak nám bylo nabídnuto zprostředkování testu vietnamských restaurací.

Po domluvě jsme dostaly 2 000 kreditu a pustily se do testování. Vybraly jsme si tři podniky, které k nám rozváží a od každé z nich jsme ochutnaly tři jídla. Provedly jsme u každé restaurace minimálně dvě objednávky, abychom se ujistily, že rozvoz funguje, jak má. Zde jsou naše dojmy.

Oi Zoi Oi Phơ

Oi Zoi Oi Pho je vietnamsko-thajská restaurace a tomu odpovídá i její menu, které se podobá naprosté většině podniků v této kategorii. Naštěstí nabízí “jen” něco přes 30 jídel a jejich názvy uvádí ve vietnamštině, za což má od nás malé plus. Nejspíš vás nikdy nenapadlo, že když čteme menu pouze s českými překlady jídel, mnohdy ani nevíme, o jaké jídlo se jedná :)

Během první objednávky jsme si vybraly Bún bò Nam Bộ a Bún ngan. Jídlo bylo dovezeno během 50 minut a bylo stále horké. Grilované kachní maso bylo navíc zabaleno ještě v alobalu, aby vystydlo co nejméně.


Bún bò Nam Bộ a Bún ngan od Oi Zoi Oi Pho.

Pokud jde o jídla samotná, Bún bò Nam Bộ nám chutnalo - maso bylo měkké, zálivka dobře dochucena a celkově nemáme co vytknout. U Bún ngan byl dojem slabší. Maso krásně vonělo silnou marinádou, ale bohužel bylo trochu přepečené a suché. Chyběl nám zde vývar, který se k Bún ngan na Sapě podává a který by odvedl pozornost od suchého masa. Také bychom bývaly uvítaly trochu víc bylinek a salátu. Celkově to ale bylo dobré.

Po druhé jsme si objednaly Bún tôm cần, které bylo dovezené během 40 minut. Jedná se o nudlovou polévku bún s krevetami a čínským celerem. Nudlové polévky by se měly jíst hned po nandání, aby byly stále horké a aby nudle ve vývaru nerozbředly. Oceňujeme proto, že nudle a “suché ingredience” byly zabaleny zvlášť a vývar byl dostatečně horký.


Bún tôm cần od Oi Zoi Oi Pho.

Bún tôm cần bylo celkově dobré, i když nás trochu mrzelo, že vývar nebyl chuťově až tak výrazný, jak by mohl být. Tahounem celého jídla byly hlavně čínský celer a kopr, které pokrm krásně provoněly. Přitom by se u nudlových polévek mělo stavět především na silném vývaru.

Pho Son

Co jsme chválily u první hodnocené restaurace, musíme zde vytkout. Už samo osobě dlouhé menu bylo psané pouze s českými popisky, a tak jsme se v nabídce Pho Son ztrácely. Chtěly jsme ochutnat některou z rybích specialit, ale netušily jsme, co je například Pikantní rybí samba. Restaurace má navíc v popisku napsáno “Tradiční vietnamské speciality”, ale její nabídka se spíše podobá směsici všeho možného. Kromě vietnamských a thajských jídel si můžete objednat například grilovaný steak z lososa s oblohou.

U Pho Son jsme si poprvé objednaly restovanou rýži s krevetami (vietnamsky cơm rang tôm). Objednávka byla dovezena během 50 minut a jídlo bylo stále horké. Restovaná rýže je vlastně velice jednoduchý pokrm, u kterého není moc co zkazit a v podání Pho Son nám chutnala. Nemáme jí co vytknout.


Restovaná rýže s krevetami od Pho Son.

Během druhé objednávky jsme si vybraly Kachní bambusovou polévku s rýžovými nudlemi (vietnamsky bún ngan măng) a Restované rýžové nudle s hovězím masem (vietnamsky bún xào thịt bò). Jídlo dorazilo během 45 minut.

Jak je z fotky patrné, restované nudle se vizuálně dost podobaly restované rýži. Chuťově nebyly špatné, ale zarazilo nás, jak byly mastné. Je pravdou, že se nudle bún při restování často připalují a kuchař se tomu nejspíš snažil předejít, ale použité množství oleje bylo skutečně nadměrné. Když jsme celé jídlo snědly, z krabičky se dala slít ještě skoro lžíce oleje.


Kachní bambusová polévka s rýžovými nudlemi a Restované rýžové nudle s hovězím mase
od Pho Son.

U kachní bambusové polévky nás překvapilo, že vývar nebyl zabalen zvlášť od “suchých ingrediencí”, jako to dělají v Oi Zoi Oi Pho nebo Thai An (viz níže), což mohlo být příčinou toho, že nudle bún byly příliš měkké. Vývar nás na první ochutnání překvapil svou podezřele sladkou chutí a po dojezení polévky jsme cítily v ústech zvláštní pachuť, což indikuje, že tu nešetřili glutamátem. Toto umělé dochucovado určitě použily i ostatní dvě hodnocené restaurace, zde ale použité množství překračovalo naše osobní hranice.

Přitom by tolik glutamátu nebylo potřeba - poctvivý silný vývar má přirozeně nasládlý podtón a v kombinaci s kachním masem, bambusem a hrstí bylinek by vytvořil sám o sobě skvělé jídlo. Při zmínce o bylinkách musíme také vytknout jejich nedostatek. V této polévce jsme měly jen pár snítek koriandru.

Thai An vietnamese restaurant

Jako poslední podnik jsme si vybraly restauraci Thai An. Bohužel podobně jako ostatní vietnamské restaurace i Thai An menu vypadá spíše jako nákupní seznam, který čítal přes 120 položek. I pro znalce vietnamské kuchyně je menu příliš rozmanité a nedivily bychom se, kdyby nováčka takové menu spíše odradilo.

Jako první jídlo jsme si zvolily Thịt bò sốt vang, což přeložili jako tradiční vietnamské hovězí ragú. Objednávka přišla rychle do 30 minut, s obalem a převzetím jídla nebyl nejmenší problém. Co nás ale velice překvapilo, byla absence rýže jako přílohy. Očekávaly jsme automaticky, že k hlavnímu jídlu za 159 Kč dostaneme i přílohu, ale mýlily jsme se. Pokud si budete objednávat stejný pokrm, nezapomeňte si tak objednat i rýži :)


Thịt bò sốt vang od Thai An vietnamese restaurant

Nyní k samotnému pokrmu. Thịt bò sốt vang, jak ho známe my se tradičně připravuje z hovězí kližky, u které se nechávají i vaziva a šlachy. Tato varianta od Thai An nám hovězí kližku vůbec nepřipomínala, chyběla nám šlachovitost masa a také nám přišlo, že maso se až příliš rozpadalo. Maso doplnilo mrkev a brambory, což nás také překvapilo, neboť většinou se připravuje s rajčaty a mrkví. Přiznáme se, že nás kousky rozmačkaných brambor příliš nenadchly. Jinak bylo maso dobře ochucené, možná bychom jen přidaly více na intenzitě vůně badyánu, která je běžnou součástí pokrmu v severním Vietnamu. Je ale dost možné, že se v jiných oblastech připravuje odlišně.

Při druhé objedávce jsme se rozhodly pro Phở bò tái (přeloženo jako tradiční vietnamská nudlová polévka s plátky středně syrového hovězího), Nộm su hào (přeloženo jako vietnamský salát) a Bánh xèo (přeloženo jako tradiční vietnamská rýžovo-kokosová palačinka s krevetami a vepřovým masem). S rozvozem jsme opět neměly nejmenší problém, objednávku jsme obdržely do 40 minut.


Celková druhá objednávka od Thai An vietnamese restaurant

I v Thai An balili vývar a nudle odděleně ve dvou krabičkách, aby se nudle příliš nerozmočily. Vývar byl převezen ještě navíc v mikrotenovém sáčku, aby se zabránilo vylití. Vývar byl stále ještě horký a my se mohly pustit rovnou do ochutnávky. Vývar chutnal sladce, ale spíše díky koření a dochucovadlům. Silný nám obzvláště nepřipadal a v kombinaci s nudlemi nám přišel málo výrazný. Maso, které mělo být aspoň trochu růžové, už bylo bohužel spíše úplně provařené, ale jinak bylo dobře ochucené. Maso ještě doplnila jarní cibulka, kuchyňská cibule, trocha koriandru a mungo klíčky. Samotné nudle byly na náš vkus příliš měkké. Celkově nás Phở nikterak neoslnilo, ale ani neurazilo.


Phở bò tái od Thai An vietnamese restaurant

Další pokrm, který jsme ochutnaly, byl kedlubnový salát. Salát se skládal z kedlubny, kousky mrkve, opražených arašídů a nasekaných bylinek, na kterých se celkem šetřilo. Salát má mít tradičně sladko-kyselou chuť, což také splnil, ale bohužel nám přišlo, že s cukrem kuchař trochu „přestřelil.“ Dokážeme u vietnamských pokrmů snést větší sladkost více než ostatní, ale tento salát byl i na nás příliš sladký.


Nộm su hào od Thai An vietnamese restaurant

Nakonec jsme ochutnaly Bánh xèo, který jsme vám už představovali dříve. Placka samotná, která ztratila křupavost během převozu, nám ale i tak velice chutnala. Krásně voněla po kokosu a byla i chuťově vyvážená. Náplň placky obsahovaly restované krevety, kousky vepřového masa, mungo klíčky, žampiony, jarní cibulku a kuchyňskou cibuli. Oželily bychom nedostatek krevet, ale musíme se ohradit proti žampiónům, které se tradičně do náplně nepřidávají a které nám tam nesedly. Placka se podává se sladko-kyselo-pálivou zálivkou a zeleninou a bylinkami, které byly součástí pokrmu. Celkově nám ale placka Bánh xèo chutnala nejvíce, a pokud by se vynechaly žampióny, určitě bychom si ji objednaly znovu.


Bánh xèo od Thai An vietnamese restaurant

Závěr

Pokud jde o jednotlivé restaurace, žádná z nich nás obzvláště neuchvátila. Všechny se zatím drží zavedeného modelu s velice podobnou nabídkou jídel a kvalita jejich jídel je průměrná nebo lehce nadprůměrná. Upřímně řečeno, stále dáváme přednost doma uvařeným jídlům.

Občas ale nastanou situace, kdy nestihneme uvařit a v takových případech vítáme služby jako je DameJidlo.cz. Jak jsme byly informované, DameJidlo.cz u části restaurací rozváží samo (garance 60 min nebo pak zdarma) a u části funguje pouze jako "agregátor". Pomocí zákaznického hodnocení se snaží ovlivnit pořadí restaurací na stránkách, aby se mezi prvními objevily ty nejoblíbenější a nejspolehlivější. Pokud byste přesto nebyli spokojeni, díky Garanci spokojenosti dostanete své kredity zpět.

V současnosti můžete v Praze a některých dalších městech ČR využít rozvoz jídel i od dalších firem - například od Food Panda nebo Jídlo teď. Žádnou z nich jsme ale zatím nevyzkoušely, a tak nemůžeme DameJidlo.cz porovnat. Přesto oceňujeme profesionální přístup operátorek i řidičů a celkově hodnotíme DameJidlo.cz velice pozitivně.

 

Napsala Thuy Duong & Mai Huong