Potraviny vyráběné ze sóji (sójových bobů) jsou velmi oblíbené nejen mezi vegetariány a vegany, ale těší se rostoucí oblibě i mezi jedlíky masa. Tofu patří mezi nejrozšířenější suroviny asijské kuchyně a jedním z důvodů, proč je tento pokrm tak oblíbený, je jeho schopnost přejmout chuť ostatních ingrediencí.
Celý proces výroby sójového mléka a následně i tofu je velmi zajímavý a přitom velice snadný, proto jsme pro vás připravily článek o jejich výrobě. Nepotřebuje žádné speciální náčiní ani ingredience, vystačíte si s hrncem, vařečkou, formičkou, sójovými boby a syřidlem. Sójové boby zakoupíte jak na Sapě, tak v běžných obchodech. Syřidlo je pak k sehnání v některých supermarketech nebo specializovaných obchodech se sýry.

Ještě než začneme se samotnou výrobou, máme pro vás pár zajímavostí. Věděli jste, že tofu...
- je v Asii známé přes 2000 let?
- se může podávat jako dezert?
- neobsahuje žádný cholesterol?
- obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a minerály jako je vápník a hořčík?
- je vhodné jako prevence proti rakovině prsu, cévní onemocnění mozku a ostereopóze?
Tofu má velice příznivé účinky na zdraví, a proto ho doporučujeme zařadit do jídelníčku :)