Recenze: Vietnam Food v Nuslích

21.2.2012 Mai

Začátkem září se na nuselské gastro scéně objevilo bistro Cơm Việt (recenzi na něj najdete na Scuku). Sotva uběhlo půl roku a toto bistro už má třetí název i provozovatele. Aktuálně se jmenuje Vietnam Food a vede ho rodina pocházející ze západních Čech. Doufejme, že bude úspěšnější než její předchůdci.

Osobně mě potěšilo, že v menu nenajdete žádné thajské polévky ani pekingskou kachnu. Za to můžete ochutnat různé varianty phở, smažené i nesmažené závitky nem, bún chả (prý grilované na dřevěném uhlí - za bistrem je zahrádka), denní menu v podobě některých tradičních vietnamských pokrmů nebo dokonce svačinky jako bánh bao nebo bánh mì pâté. Prostě vietnamská jídla.


V den, kdy jsme zašly s Mai Huong do tohoto bistra, bylo jako denní menu nabízeno plněné tofu mletým masem a vepřové maso s vajíčkem upravené technikou kho. Obě jídla patří ke kategorii cơm bình dân, tedy pokrmy každodenní vietnamské kuchyně.


© 2012 Viet Food Friends

Za běžného provozu se tato jídla servírují evropským způsobem – každý dostane svou porci. My ale poprosily o servírování vietnamským způsobem, a tak jsme dostaly jídlo doprostřed stolu a každá si pak nandala dle svého gusta.

A protože k vietnamské večeři neodmyslitelně patří zelenina upravená technikou xào nebo lehká polévka canh, zeptaly jsme se na ně. Myslím, že tyto položky zatím také nejsou v běžné nabídce, ale bylo nám vyhověno a dostaly jsme canh cá, lehkou polévku z rybího vývaru. (provozovatelka nám říkala, že budou měnit reklamní tabule a že asi trochu pozmění i menu)


© 2012 Viet Food Friends

Plněné tofu je jedno z mých oblíbených jídel a i když ho v naší rodině připravujeme maličko jinak, nemůžu říct, že by mi v podání Vietnam Food nechutnalo. Náplň byla tvořena mletým masem, černými houbami (neboli Jidášovým uchem) a nasekanou cibulkou. Druhý pokrm se ve vietnamštině jmenuje thịt kho tàu [thit cho tau] a skládal se z malých kousků bůčku a vajíčka. Je pro něj typické, že se vaří do úplného změknutí masa a bývá ochucen trochou kokosového mléka a kořením pěti vůní. Polévka canh cá byla připravena z rybího vývaru a nakládaného "zelí" dưa muối.

Na Vietnam Food je vidět, že chce být bistrem nabízející autentická vietnamská jídla. Je ale trochu nevýrazné. Chtělo by to vytvořit jakousi vlastní signaturu, díky které by si ho lidé zapamatovali a rádi se sem vraceli. Věřím, že třeba postavit image na každodenních jídlech cơm bình dân by mělo úspěch.

Současní provozovatelé vedou bistro asi měsíc a mají ještě mnoho prostoru pro vylepšování. Držím jim palce, aby se jim povedlo vytvořit si renomé bistra s vynikajícími vietnamskými jídly.


Jídlo ***
Interiér ***
Obsluha ****
Celkový dojem ***

Ceny hlavních jídel se pohybují v rozmezí 79 – 99,- Kč, polévky a lehké pochoutky stojí 19,- Kč.

Vietnam Food
Nuselská 29
Praha 4

 

Napsala Thuy Duong