Bánh xèo – syčící placka19.4.2012 UVAŘTE SI SAMI Mai
Už v předchozích recenzích (I, II) na Miss Saigon a ve videoreceptu Apetitu jsme vás navnadily na bánh xèo. Je načase si tuto placku představit blíže.
Chè bà cốt – rýžový dezert se zázvorem15.2.2012 UVAŘTE SI SAMI Mai
Na druhém kurzu Pho prakticky jsme účastníkům představily další z tradičních vietnamských pokrmů – chè. Pojem chè se velmi těžko překládá, protože má více významů. Chè může znamenat čaj, ale také obecné slovo pro určitý druh dezertu, který se běžně podává ve Vietnamu. V dnešním článku se budu zabývat chè jako druh dezertu.
Rýžová polévka cháo zahřeje i vyléčí2.2.2012 UVAŘTE SI SAMI Mai
Ještě před dvěma týdny jsem si stěžovala, že letos není pořádná zima a že ani nestihnu obnosit všechny svetry, co mám. Beru zpět. Těším se na jaro!
Zkouškové: špagety, kečup, sýr?3.1.2012 UVAŘTE SI SAMI Mai
Leden se snad u všech studentů nese ve znamení zkoušek. Pokud stále studujete, nejspíš prožíváte to samé co já. Pokud už pracujete, možná s úsměvem na rtech vzpomínáte na ta léta studentského života.
Canh măng nấu sườn - Polévka s bambusovými výhonky30.11.2011 UVAŘTE SI SAMI Mai
Zatímco v předchozích článcích jsme vám představily několik receptů na món mặn (slaný pokrm), dnes se seznámíme s další kategorií cơm bình dân – s canh, polévkami. Stejně jako je nezbytný món mặn k rýži, podle vietnamských zvyků by ani polévka neměla chybět k žádnému jídlu. Vietnamská kuchyně zná nepřeberné množství polévek, které se ve Vietnamu vaří většinou sezónně. Ne že by se dodržovala striktní pravidla, v jakém období se má co vařit, ale stejně jako v jiných kuchyních se řídíme sezónnosti zeleniny. Také je u nás běžnější jíst polévku až po hlavním chodu (tedy po rýži) než na začátku.
|