Recenze: Yen Nhi Fast Food

28.9.2013 Mai

Přiznám se vám: pokud bych kolem této restaurace prošla sama, ani by mě nenapadlo vejít dovnitř. Menu očíslované od jedné do aleluja a vyfocené na kýčovité tabuli ve mně stále vyvolává představu oldskůlových čínsko-thajsko-vietnamských bister, kterým se velkým obloukem vyhýbám. Zatáhla mě sem ale kamarádka, která tu už několikrát byla a chtěla znát můj názor. Jsem ráda, že tak učinila, protože mé předsudky vůči Yen Nhi nebyly opodstatněné. Stále to není podnik, kterému bych mohla dát plných pět hvězdiček, ale pracujete-li v okolí, právě sem můžete zajít na celkem chutný vietnamský oběd.
 
Na romantickou večeři nebo rodinnou oslavu to zdaleka není. Interiér prostě nevyvolává dojem příjemného místa, kde byste chtěli se svými blízkými dlouze vysedávat. Yen Nhi je spíš místo, kam se přijdete najíst a hned zase běžíte dál.
 
 
 
Jako první jsem v Yen Nhi ochutnala Bún chả, které tu dělají na grilu (což by měla být samozřejmost, ale některé restaurace ho z technických důvodů dělají jen na pánvi). Maso bylo měkké, šťavnaté a mělo výraznou chuť marinády. Překvapil mě kopec čerstvých bylinek - dostala jsem koriandr, mexický koriandrzelenou perilu i thajskou bazalku. Sice mi kamarádka naznačila, že jsem tolik bylinek dostala protekčně, přesto mě to potěšilo. Zálivku tu dělají sladší než jinde a osobně by mi vyhovovalo, kdyby trochu cukru ubrali. Jinak to celkově bylo dobré.
 
 
 
Během druhé návštěvy jsem si objednala bún bò Nam Bộ. Samostatné maso bylo tak akorát dochuceno, ale po promíchání s ostatními ingrediencemi se chuť trochu ztratila. Jinak bylo měkké a šťavnaté. Zálivka byla na můj vkus opět trochu přeslazená, ale nebylo to nic, co by se nedalo zvládnout. Jako mnohem větší mínus považuji to, že arašídy tu nedávají čerstvě upražené a lehce rozdrcené, aby byly aromatičtější, ale nasypou vám do mísy celé a předem upražené arašídy ze supermarketu. Čerstvě upražené a rozdrcené arašídy (viz recept na bún bò Nam Bộ) jsou mnohem intenzivnější a celkový dojem z jídla posunou do dalšího levelu. 
 
 
 
Mám radost, že se v Praze začínají tu a tam objevovat i jiné pokrmy než klasická čtveřice phởbún chả, bún bò Nam Bộ a závitky nem. Naposled jsem v Yen Nhi ochutnala thịt kho tàu [thit cho tau], což je pomalu dušený vepřový bůček podlitý kokosovým mlékem, jeden z pokrmů tzv. cơm bình dân - tedy lidových jídel. U tohoto pokrmu je typické, že je maso díky pomalému a dlouhému dušení velice měkké a šťavnaté. To bylo splněno na jedničku. Chuťově na mě ale bylo trochu nevýrazné a osobně bych mu přidala 1-2 lžíce rybí omáčky. Nejspíš se tu stále snaží vyhovět českým chutím, které ještě nejsou tak zvyklé na pořádnou dávku našeho nejčastějšího ochucovadla. Bůčku jako tučnému masu prospívá odlehčená kyselá složka např. v podobě nakládaného pak choi nebo zelí, což mi tu trochu chybělo. Jinak nemám tomuto jídlu co vytknout. 
 
 
Thịt kho tàu tu podávají na mělkém talíři s talířkem rýže. Přišlo by mi ale zvláštní jíst taky typický vietnamský pokrmy z talíře a příborem, proto jsem si musela říct o klasickou rýžovou misku.
 
 
Když jsem se v Yen Nhi objevila po čtvrté a v doprovodu početné skupiny kolegů, přistál nám na stole talíř smažených závitků jako pozornost podniku :) Tentokrát jsem si objednala bún ngan, což jsou nudle bún s grilovaným kachním masem (kachní obdoba vepřového bún chả). Pokud znáte bún ngan ze Sapy, nebuďte překvapení a zklamaní, že se mu zdejší bún ngan nevyrovná. Nemůžu říct, že by mi vyloženě nechutnalo, ale oproti Sapě je prostě slabé. Obsluhující slečna My mi potvrdila, že jde o maso předem ugrilované a jen se před podáváním ohřálo, protože by jej jinak nestíhali do 30 minut připravit. Je to škoda a podle mě stojí na zvážení provozovatelů, zda tento pokrm do menu vůbec zahrnout. Při nízké četnosti objednávek bún ngan nebudou tento pokrm mít tak dobrý jako v bistru, kde se na něj specializují a dokážou hostovi donést talíř masa, které sotva "slezlo" z grilu.
 
 
 
Když jsem se minulý týden po dlouhé době vrátila do Yen Nhi, obsluha mě upozornila na novinku v menu - chả lá lốt [ča lá lot]. Srdce mi poskočilo radostí, protože je to mé oblíbené jídlo, a bez váhání jsem si ho objednala. Jedná se o "karbanátky" nejčastěji z vepřového masa, které jsou zabaleny do listu divokého betelu (= lá lốt) a následně dozlatova osmaženy. V Yen Nhi je podávají s rýžovými nudlemi bún, sladkokyselou zálivkou a bylinkami (jinak se mohou také jíst s rýží). Byly chutné a šťavnaté. Jediné, co bych tomuto jídlu vytkla je, že by chả lá lốt mohlo být trochu víc. Pět kousků mrknutím oka hned zmizelo :) 
 
 
Kvůli jakési technické poruše mi bohužel nejde otevřít fotka chả lá lốt, kterou jsem pořídila v Yen Nhi, a tak alespoň přikládám ilustrační fotku z netu (zdroj: http://bit.ly/15y6cjr)
 
 
Zde jsou ještě fotky jídel, které měli kolegové, ale sama jsem neochutnala, a proto je nemůžu hodnotit.
 
Samozřejmě zde nechybí kachna ve stylu čínských bister.

 

Bento menu obsahuje thịt kho tàu, které jsem při jedné z návštěv ochutnala také, vajíčkovou omeletu, lehký salát, vývar a arašídy. Opět se jednalo o předem upražené arašídy ze supermarketu, i když by se měly podávat ty čerstvě upražené. Ostatně to tak i měli na obrázku v menu.
 
Známé bún nem.

 

Bún tôm.
 
 
Jak jsem už v úvodu psala - Yen Nhi je typ restaurace, kam se přijdete najíst a zase rychle běžíte dál. Ostatně - má to napsané i v názvu. Na obědové rychlovky je ale ideální. Obsluha umí obstojně česky, a tak by neměl být problém s domluvou. 
 
 
Jídlo ****
Interiér ***
Obsluha ***
Celkový dojem *** a půl
 
Ochutnané pokrmy se cenově pohybovaly v rozmezí  100 - 130 Kč
 
Yen Nhi Fast Food
Milady Horákové 77
Praha 7
 
Napsala Thuy Duong