Let’s roll rolls!

7.11.2011 Thuy

V červenci 2011 se konala premiéra. Tedy alespoň premiéra spolupráce Viet Food Friends a Scuku. V pozdních odpoledních hodinách se do prostor Hubu Prague začali scházet zvídaví Scukaři v čele s panem Cuketkou
 
Měly jsme ten den před sebou skromný úkol – představit bánh cuốn a ukázat, jak se připravují nem rán (smažené závitky) a nem cuốn (čerstvé nesmažené závitky). Náš úkol byl o něco málo usnadněn, protože všichni přítomní Scukaři se již v menší či větší míře setkali s vietnamskou kuchyní, proto jsme nemusely vysvětlovat od základů.

Poté, co dorazil(a) poslední Scukař(ka), jsme se pustily do představení bánh cuốn (v češtině lze použít výraz rýžové rolky na páře, v angličtině steamed rice flour rolls/pancakes) – jedná se o tenoučké rolky, do kterých se roluje nadrobno nasekané černé houby a mleté maso. Bánh cuốn jsme měly již předem zakoupené, protože k přípravě tohoto pokrmu je potřeba hrnec s poměrně velkým průměrem, na kterém je položený kruh přetažený textilií. Na tuto látku se poté nalévá rýžové těsto, které se vaří na páře. Z tohoto popisu je snad jasné, že to nepatří úplně k běžnému nádobí, které by měla vietnamská hospodyňka doma po ruce. 
 
cr: Ondřej Lipár
 
Bánh cuốn patří ve Vietnamu k nejoblíbenějším snídaňovým pokrmům, ale v porovnání se závitky není tolik známé ve světě. To nám ostatně dosvědčili i Scukaři, neboť většina z nich se s rolkami setkali poprvé. Bánh cuốn se většinou jí s chả lụa, což je najemno v banánových listech obalená a na páře uvařená „sekaná“, a s teplou sladkokyselou omáčkou. 
 
cr: OL
 
Po ochutnání bánh cuốn přišly na řadu nem cuốn a nem rán, které jsme už od základů připravovali sami (sami, protože nám pomáhali i kluci J). Po přípravě směsi na nem rán si každý mohl sám vyzkoušet balení závitků, stejně pak i balení nesmažených závitků, které většinu lidí víc zlobily, protože čerstvá zelenina se nechtěla tak poddat. O všech třech pokrmech připravujeme podrobné samostatné články.
 
cr: OL
 
Příjemný večer jsme ukončily malou prezentací o vietnamském stolování a kultuře stravování. Nakonec se premiéra vydařila nadmíru dobře a my jsme mohly doufat, že jsme navnadily většinu přítomných k tomu, aby nadále zůstali viet food-friendly.
 
Napsala Mai Huong
Mohlo by vás zajímat
KDE SI POCHUTNÁTE
KDE SI POCHUTNÁTE