Cơm tất niên30.1.2014 ThuyJistě mi dáte za pravdu, že jedna z nejlepších věcí na svátcích je to, že se rodiny scházejí ve velkém, aby všichni společně usedli ke sváteční hostině. Ať se jedná o Vánoce, Thanksgiving day nebo Tết (oslavy nového lunárního roku), přijíždějí babičky, dědečkové, tetičky, strýčkové a děti se vrací ze studií a těší se na velkou rodinnou večeři. Dnes v 18:00 místního času (půlnoc ve Vietnamu) přivítáme nový lunární rok, který se ponese ve znamení koně. Tết je naším největším i nejdůležitějším svátkem. Než se vietnamské rodiny společně přehoupnou do nového roku, bývá zvykem, že se poslední den lunárního roku sejdou u cơm tất niên [kom tat nyen]. Cơm tất niên je večeře, kterou obvykle pořádá společensky nejstarší muž v rodině a všichni členové mají téměř povinnost dorazit. Mezi přijatelné omluvy snad patří jen nemoc nebo v Čechách závěrečné zkoušky, protože Tết většinou vychází na přelom ledna a února.
Během večeře si členové rodiny navzájem sdělují své zážitky, studijní i pracovní (ne)úspěchy a celkově rekapitulují uběhlý rok. V některých rodinách také zapalují vonné tyčinky na oltář předků a žádají předky, aby jim v novém roce požehnali.
A co se obvykle podává? Chybět by neměla lepivá rýže a vařená slepice (vařený kohout), která se pak namáčí do solné směsi s čili a na nitky nakrájenými citronovými lístkami. Typickou součástí novoročních večeří je také dưa muối [zua muoi] nebo nakládané cibulky. Možná vás to překvapí, ale i my Vietnamci máme "tlačenku", která se složením velice podobá té české, jen je jinak kořeněná. Na fotce je zhruba uprostřed a je poskládaná do tvaru hvězdice. Říkáme ji giò thủ [zo thu] a také se často objevuje na stolech během svátků. Pak už záleží na každé rodině, čím své novoroční menu doplní. Moje mamka tradičně připravuje dušenou kližku v marinádě ze zázvoru a citronové trávy. Ta se pak nakrájí na tenké plátky a namáčí se do rybí omáčky smíchané opět se zázvorem. Jednoduchý, ale velice chutný pokrm! :) (Na fotce oválný talíř v pravém dolním rohu.)
Aby byla večeře kompletní, neměla by chybět polévka canh [kaň], která je pomyslnou tečkou za celou večeří. Obvykle bývají polévky canh lehké zeleninové, ale na Tết se tradičně vaří canh măng chân giò - vývar z vepřových nožiček s bambusem (jedna z mých nejoblíbenějších! :). Během naší večeře se snědla tak rychle, že jsem ji nestihla vyfotit, a tak vás alespoň odkážu na tuto fotku.
Protože je dnes pracovní den, uspořádali jsme v naší rodině večeři cơm tất niên už o víkendu a jak na fotce vidíte, zúčastnili se jí i ti nejmladší členové :)
V závěru tohoto článku mi nezbývá, než vám do nového roku popřát hodně zdraví, štěstí, lásky a úspěchu jak v osobním, tak i pracovním životě! :)
Napsala Thuy Duong
Mohlo by vás zajímat
|