Zažij Vietnam 201528.5.2015 ThuyMinulý čtvrtek 21. května 2015 se na nám. Jiřího z Poděbrad uskutečnil festival Zažij Vietnam, který se konal v rámci Roku vietnamské kultury 2015. Kromě představení gastronomie byl pro návštěvníky připraven i kulturní program. Ale na první pohled se hned dalo poznat, že většina návštěvníků zamířila na festival hlavně za ochutnávkou vietnamské kuchyně :) (Foto úvodní fotografie: Ha Can 2015) Bánh mì bò (bageta s hovězím masem) a Xà lách xoài (mangový salát) v podání Gao Den V Gao Den si pečou vlastní bagety, které byly zvenku příjemně křupavé, zatímco střídka zůstala měkká a vláčná. Prudce restované hovězí bylo šťavnaté a skvěle dochucené, a tak spolu s bylinkami a zeleninou tvořilo velice chutnou náplň. Mangový salát byl pro nás příjemným překvapením. Gao Den ho dochucuje jinak, než jsme zvyklé a navíc do salátu přidává na tenké nitky nakrájené citronové lístky, které dodávají svěžest a správný šmrnc.
Bánh mì s grilovaným masem v podání Mr Banh Mi I bageta od Mr. Banh Mi nám velice chutnala. Stejně jako v Gao Den si pečou vlastní a maso grilované na místě krásně vonělo a chutnalo. Celkově nám náplň přišla dobře vyvážená. Navíc jsme ocenily "degustační" porci, po které ještě člověk zvládl ochutnávat další jídla.
Bánh mì bò v podání Banh Mi Ba Banh Mi Ba otevření svého bistra teprve chystá, přesto jejich FB page už nasbírala přes tři tisíce likes a u jejich stánku se tvořily velice dlouhé fronty. Plné očekávání jsme byly i my, a proto nás zamrzelo, že z ochutnaných baget byla tato nejslabší. Hovězí maso bylo poměrně suché a náplň celkově nevýrazná. Jejich bageta (zatím nevíme, zda si pečou vlastní) nám chutí i tvarem připomíná spíše evropské než vietnamské bagety. Ve stálém menu budou nabízet ještě další čtyři druhy, tak jsme zvědavé, až je budeme moct ochutnat.
Bún bò Nam Bộ v podání Banh Mi Ba Bohužel ani bún bò Nam Bộ nás moc nenadchlo. I zde bylo restované hovězí sušší a chuťově nevýrazné. Co nás ale mrzelo víc, jsou kupované "hotové" arašídy. Ve vietnamské kuchyni používáme výhradně neloupané (nepražené) arašídy, které opražíme a v hmoždíři rozdrtíme až před podáváním - tím dosáhneme toho, že jsou arašídy krásně voňavé a křupavé. Zakladatele Banh mi ba známe a věříme, že tyto drobné nedostatky budou už v bistru odstraněny.
Bánh bao v podání "Ozzyho ségry" Bánh bao jsme ochutnaly u stánku studentky, "Ozzyho ségry", která vlastní bistro neprovozuje. Jen ráda vaří a na festivalu chtěla nabídnout drobné občerstvení. Tento knedlíček z kynutého a lehce nasládlého těsta je plněn směsí mletého masa, skleněných nudlí, černých hub a kouskem vajíčka. Těsto bylo vláčné a knedlíček chutnal tak, jak měl. Pokud jste ještě neochutnali, doporučujeme!
Jak jsme na začátku uvedly, festival měl za cíl představit nejen vietnamskou gastronomii, ale také vietnamskou kulturu. Od rána si mohli návštěvníci prohlížet vystavené fotografie Vietnamu, odpolední program pak zahájil Lví tanec a následovala různá taneční a pěvecká vystoupení či přehlídka tradičních vietnamských krojů áo dài. Reportáž z festivalu můžete zhlédnout na stránkách České televize nebo si prohlédnout fotky zde a zde. Pokud jste fetival také navštívili, podělte se s námi o své dojmy :) Mai & Thuy
Mohlo by vás zajímat
|