Vietnamské nudle - Bún23.9.2013 ThuyVíte, co přesně znamenají ve vietnamštině vaše oblíbené pokrmy? Například když přijdete do restaurace a objednáte si phở bò, bún bò Nam Bộ nebo miến ngan? Že ne? Je tedy načase si detailněji představit vietnamské nudle a jejich názvosloví!
Ve Vietnamu se nejčastěji používají 3 základní druhy nudlí - bún, phở a miến. Každý druh nudlí se používá k jiným pokrmům a nehodí se tedy je zaměňovat či nahrazovat. Je to jako když vaříte Spaghetti carbonara - použijete špagety a ne penne, i když to jsou také těstoviny.
Pojďme se dnes seznámit s nudlemi bún. Bún (anglicky rice vermicelli)
Nudle bún jsou v Česku tak trochu ve stínu phở, avšak ve Vietnamu to tak rozhodně neplatí. Ve Vietnamu jsou bún velmi rozšířené a v některých oblastech i oblíbenější než zmiňované phở. Jde o kulaté rýžové nudle, které za čerstva chutnají trochu nakysle. V Čechách na čerstvé bún narazíte zřídka kdy, v naprosté většině případů koupíte ty sušené (viz obrázek výše). Mohou být předem "složeny" do čtverečků, které představují jednu porci nebo se prodávají nudle pouze ohnuté v půli.
Pokud jde o tloušťku jednotlivých druhů nudlí, ty slabé se spíše hodí jako náplň do nesmažených závitků nebo jako příloha k těm smaženým, případně se podávají k bún chả nebo Bún bò Nam Bộ, zatímco silnější nudle se víc hodí do vývarů. Existuje obrovské množství receptů bún jak ve "vývarové" (např. Bún bò Huế - viz níže), tak i v "zálivkové" variantě (např. Bún bò Nam Bộ - viz níže). Některé z nich jsou známé po celém světě, jiné jsou spíše místní regionální specialitou. Pojďme si ukázat nejznámější pokrmy, které se připravují z bún. Bún bò Nam Bộ
zdroj: http://bit.ly/1ahIv62
V Česku jeden z nejoblíbenějších pokrmů - nudle bún s restovaným hovězím, spoustou zeleniny, bylinkami a navrchu posypané opraženými arašídy. Tento pokrm je pojmenovaný podle oblasti bývalé Kočinčíny (Nam Bộ).
Zkuste si doma sami uvařit bún bò Nam Bộ, tady je recept ;) Bún bò Huế
zdroj: http://bit.ly/12dDIJY
Bún cá
zdroj: http://bit.ly/14E5xyc
Bún se silným rybím vývarem často doplněné koprem a čínským celerem. Ryba se buď podává v celých kotvičkách, nebo jako tenké křupavé proužky. Ve Vietnamu je to obzvláště oblíbený lidový pokrm.
Bún thang
zdroj: http://bit.ly/12dKeAA
Tento pokrm je hanojskou specialitou a těší stále větší oblibě. Chuťově pestrý pokrm, kterému vévodí slepičí maso, giò lụa (zjednodušeně: vietnamská šunka připravená na páře) a proužky vajíčka.
Bún riêu cua
zdroj: http://bit.ly/1frgsRE
Mnoho Vietnamců si spojuje domov s tímto krabím pokrmem, protože se připravuje výhradně z malých sladkovodních krabů žijících na rýžových polích. Nedílnou součástí je i stonek dọc mùng (anglicky giant elephant ear), jenž dodává celému porkmu příjemnou nakyslou chuť.
Bún chả
zdroj: http://bit.ly/12mQEMw
V Česku už tak zdomácnělý pokrm, že se často už říká "Jdeme na bunču." Dokřupava grilovaný bůček s masovými karbanátky doplněný sladkokyselou omáčkou patří mezi nejvyhledávanější pokrmy s bún.
Bún đậu mắm tôm
zdroj: http://bit.ly/1a6HkCX
Tento "hardcore" vietnamský pokrm je ovšem natolik hardcore, že ani spoustu Vietnamců jej nezvládne sníst. Řeč je samozřejmě o silně aromatické krevetové pastě, do které se namáčí ostatní suroviny. Nesmí nikdy chybět smažené tofu a bún, které se často tvaruje do placiček. Jen pro opravdové labužníky.
Jak jsem už zmiňovala, bún je mezi Vietnamci velmi oblíbené. Jeho kouzlo tkví v tom, že jej lze zkombinovat téměř s čímkoliv - od tofu až po ryby. Každá provincie má vlastní speciality, ale severní Vietnam v tomto případě převládá v četnosti původních receptů. Představené variace na nudle bún jsou jen zlomkem toho, co se ve Vietnamu dá ochutnat.
V budoucnu se můžete těšit na další druhy nudlí :) Napsala Mai Huong
/
bún
/
Bún bò Nam Bộ
/
bún riêu cua
/
bún bò Huế
/
bún chả
/
bún cá
/
bún thang
/
bún đậu mắm tôm
/
nudle bún
/
Mohlo by vás zajímat
|