Vietnamské nudle - Bún

23.9.2013 Thuy

Víte, co přesně znamenají ve vietnamštině vaše oblíbené pokrmy? Například když přijdete do restaurace a objednáte si phở bò, bún bò Nam Bộ nebo miến ngan? Že ne? Je tedy načase si detailněji představit vietnamské nudle a jejich názvosloví!
 
Ve Vietnamu se nejčastěji používají 3 základní druhy nudlí - búnphở a miến. Každý druh nudlí se používá k jiným pokrmům a nehodí se tedy je zaměňovat či nahrazovat. Je to jako když vaříte Spaghetti carbonara - použijete špagety a ne penne, i když to jsou také těstoviny.

Pojďme se dnes seznámit s nudlemi bún.


Bún (anglicky rice vermicelli)
 
Nudle bún jsou v Česku tak trochu ve stínu phở, avšak ve Vietnamu to tak rozhodně neplatí. Ve Vietnamu jsou bún velmi rozšířené a v některých oblastech i oblíbenější než zmiňované phở. Jde o kulaté rýžové nudle, které za čerstva chutnají trochu nakysle. V Čechách na čerstvé bún narazíte zřídka kdy, v naprosté většině případů koupíte ty sušené (viz obrázek výše). Mohou být předem "složeny" do čtverečků, které představují jednu porci nebo se prodávají nudle pouze ohnuté v půli. 

Pokud jde o tloušťku jednotlivých druhů nudlí, ty slabé se spíše hodí jako náplň do nesmažených závitků nebo jako příloha k těm smaženým, případně se podávají k bún chả nebo Bún bò Nam Bộ, zatímco silnější nudle se víc hodí do vývarů.


Existuje obrovské množství receptů bún jak ve "vývarové" (např. Bún bò Huế - viz níže), tak i v "zálivkové" variantě (např. Bún bò Nam Bộ - viz níže). Některé z nich jsou známé po celém světě, jiné jsou spíše místní regionální specialitou. Pojďme si ukázat nejznámější pokrmy, které se připravují z bún.
 
 
Bún bò Nam Bộ 
 
zdroj: http://bit.ly/1ahIv62
 
V Česku jeden z nejoblíbenějších pokrmů - nudle bún s restovaným hovězím, spoustou zeleniny, bylinkami a navrchu posypané opraženými arašídy. Tento pokrm je pojmenovaný podle oblasti bývalé Kočinčíny (Nam Bộ).

Zkuste si doma sami uvařit bún bò Nam Bộ, tady je recept ;)
 
 
Bún bò Huế
 
zdroj: http://bit.ly/12dDIJY
 
Fenomenální pokrm pojmenované podle císařského města Huế. Nudle bún se podávají v silném hovězím vývaru s typickou vůní citrónové trávy. Nedílnou součástí tohoto pokrmu je vepřové koleno nebo nožička a nesmí chybět ani talířek s nakrouhaným banánovým květem a bylinkami.
 
 
Bún cá
 
 
zdroj: http://bit.ly/14E5xyc
 
Bún se silným rybím vývarem často doplněné koprem a čínským celerem. Ryba se buď podává v celých kotvičkách, nebo jako tenké křupavé proužky. Ve Vietnamu je to obzvláště oblíbený lidový pokrm.
 
 
Bún thang
 
zdroj: http://bit.ly/12dKeAA
 
Tento pokrm je hanojskou specialitou a těší stále větší oblibě. Chuťově pestrý pokrm, kterému vévodí slepičí maso, giò lụa (zjednodušeně: vietnamská šunka připravená na páře) a proužky vajíčka.
 
Bún riêu cua
 
zdroj: http://bit.ly/1frgsRE
 
Mnoho Vietnamců si spojuje domov s tímto krabím pokrmem, protože se připravuje výhradně z malých sladkovodních krabů žijících na rýžových polích. Nedílnou součástí je i stonek dọc mùng (anglicky giant elephant ear), jenž dodává celému porkmu příjemnou nakyslou chuť.
 
 
Bún chả
 
zdroj: http://bit.ly/12mQEMw
 
V Česku už tak zdomácnělý pokrm, že se často už říká "Jdeme na bunču." Dokřupava grilovaný bůček s masovými karbanátky doplněný sladkokyselou omáčkou patří mezi nejvyhledávanější pokrmy s bún.
 
 
Bún đậu mắm tôm
 
zdroj: http://bit.ly/1a6HkCX
 
Tento "hardcore" vietnamský pokrm je ovšem natolik hardcore, že ani spoustu Vietnamců jej nezvládne sníst. Řeč je samozřejmě o silně aromatické krevetové pastě, do které se namáčí ostatní suroviny. Nesmí nikdy chybět smažené tofu a bún, které se často tvaruje do placiček. Jen pro opravdové labužníky.
 
Jak jsem už zmiňovala, bún je mezi Vietnamci velmi oblíbené. Jeho kouzlo tkví v tom, že jej lze zkombinovat téměř s čímkoliv - od tofu až po ryby. Každá provincie má vlastní speciality, ale severní Vietnam v tomto případě převládá v četnosti původních receptů. Představené variace na nudle bún jsou jen zlomkem toho, co se ve Vietnamu dá ochutnat. 

V budoucnu se můžete těšit na další druhy nudlí :)
 
Napsala Mai Huong