Recenze: Madame Lyn10.7.2013 MaiBěhem letošního jara-léta přibylo na pražské gastro scéně několik nových vietnamských restaurací a jednou z nich je i Madame Lyn, o které nám dal vědět sám provozovatel, pan Ha Minh. Do emailové pozvánky přiložil i voucher v hodnotě 600,- Kč. Ten jsem ale nevyužila a restauraci jsem otestovala inkognito. A jaké jsou tedy mé dojmy? Pan Ha Minh nás ve své pozvánce lákal do rodinného podniku, ve kterém je šéfkuchařem jeho žena. Velice mě potěšilo, že nově otevírající restaurace se profesionalizují a snaží se aktivně komunikovat se svými hosty. Madame Lyn na svém facebookovém profilu představuje v jednom z alb fotografie žen ze Saigonu v 60. letech. Obraz Saigonu v 60. letech znám jen z různých fotografií a starších filmů, proto jsem ve skrytu duše doufala, že Madame Lyn na mě “dýchne” atmosféru této doby. Trochu mě zamrzelo, že po vstupu do restaurace, byť s velmi příjemným interiérem, se nic takové nestalo. Nyní ale k jídlu. Během první návštěvy jsem ochutnala Bún nem - smažené závitky s nudlemi bún. Závitky byly křupavé, nenasáklé olejem jako v některých jiných podnicích, chuťově výrazné. Nic, co bych mohla vytknout.
Původní verze Cơm tấm Sài Gòn obsahovala kromě rýže grilované vepřové maso (např. plát krkovice nebo žebra), vajíčkovou omeletu nebo volské oko a bì (na velmi tenké nudličky nakrájenou vepřovou kůži). Modernější varianty jsou doplněny o na páře připravené masové kuličky xíu mại [síu mai], speciální klobásky lạp xưởng [lap suong] nebo restované krevety. V neposlední řadě by mělo být každé cơm tấm Sài Gòn doplněno o malou mističku s nước chấm [nuoc čám], tedy ochucenou rybí omáčkou pro doladění chutě. Byla jsem velice překvapená, když jsem zjistila, že se toto jídlo již zhruba od r. 1945 podává na talíři a jí se příborem jako na západě.
Cơm tấm Sài Gòn v podání Madame Lyn obsahuje grilovaný plát vepřového masa, volské oko a lehký zeleninový salát z mrkve, okurky a mungo klíčků. Chuťově nemám masu ani salátu, co vytknout, jen škoda, že maso bylo trochu přepečené a vysušené. Nước chấm bylo na můj vkus přeslazené, ale nevidím to jako zásadní chybu, protože pro jižanskou kuchyni je typické, že je sladší než ta severská, na kterou jsem zvyklá.
Phở se už stalo povinnou položkou menu každé vietnamské restaurace a původně jsem neměla v plánu ho tu ochutnávat. Když ke mě ale během poslední návštěvy zavanula vůně phở od vedlejšího stolu, rozmyslela jsem si to :) Nejradši mám phở bò tái (kousky hovězího masa jsou pouze “medium”), to Madame Lyn bohužel zatím nenabízí, a tak jsem si objednala phở bò chín [pho bo čín] s plátky uvařené kližky. Vývar byl skutečně voňavý a chutný. Byla tam znát špetka glutamátu, ale bylo ho přiměřeně, a tak jsem po obědě nevrávorala jako po několika panácích rýžové kořalky (taky se vám po větším množství glutamátu točí hlava?) :) Maso bylo měkké a chutné.
V Madame Lyn se nejčastěji potkáte s dvojicí vietnamské obsluhy, která umí plynule česky a s výběrem jídla ochotně poradí. Během mé třetí návštěvy byla v restauraci navíc česká slečna, která byla milá, ale bohužel ještě tápala v nabídce a neuměla hostům plně poradit. Věřím však, že se to časem zlepší. Sečteno podtrženo, Madame Lyn v šedi pražských vietnamských restaurací a bister vyčnívá, přesto je na mé osobní škále stále jen nad průměrem. Většina vietnamských podniků je dělaná jak přes kopírák a Madame Lyn pro mě vyniká jen vyšší kvalitou jídla. Přitom by se mohla jinak profilovat nejen nabídkou jídel, ale i svou image. Uvidíme, jak to bude vypadat po plánované změně menu, které v tuto chvíli obsahuje kromě vietnamských pokrmů i thajská jídla.
Madame Lyn
Do soboty 13.7.2013 do 12:00 Autor komentáře, který nás zaujme nejvíc, získá voucher ;) Těšíme se na naše nápady! Napsala Thuy Duong |