Recenze Miss Saigon: míšená Vietnamka

19.11.2011 Mai

Miss Saigon je nedávno otevřená restaurace nacházející se v Myslíkově ulici (téměř naproti Polévkárně). Přidává se tak k dalším vietnamským podnikům, které se v Praze v posledních měsících objevily. Miss Saigon má ale vyšší ambice, nejedná se o žádný fast food či bistro, ale o restauraci. K tomuto záměru má i přizpůsobený interiér. Prostředí je čisté, design sjednocený a ještě jako plus visí na stěně obraz mladé dívky v áo dài nesoucí talíř jídla = úchvatný pohled pro (ne)vietnamské pány :-).
 
Co se týče jídelního lístku, tak se kromě vietnamských jídel dočkáte i stránky s nabídkou sushi, kterou jsem rovnou přeskočila. Pro zákazníky, kteří hledají autentickou vietnamskou kuchyni, může být venkovní cedule Restaurant & Sushi bar trochu odrazující, ale realita není vůbec tak černá. Nabízejí se tu standardně phở (polévková i smažená varianta) i bún, ale můžete si zkusit i některé předkrmy. Rozhodně by vás měla zajímat jedna z posledních stran menu – vietnamské tradiční pokrmy. Jsou to pokrmy, které se jedí společně a s rýží, proto neváhejte přizvat kamarády na společné ochutnávání.
 
My jsme začaly s dvěma předkrmy – salad Miss Saigon (Salát Miss Saigon) a bánh xèo. Předpokládala jsem, že salát Miss Saigon bude takový trademark restaurace, ale byla jsem překvapená, že salát byl jakýkoliv, jen je saigonský. Salát s vařeným vajíčkem, grilovaným kuřecím masem a olivovým olejem se na tradičním vietnamském stole jen tak neobjeví. 
 
Salát Miss Saigon (© Viet Food Friends)
 
Zato bánh xèo bude zřejmě patřit k nejoblíbenějším pokrmům restaurace. Jde o placku (základem je samozřejmě rýžová mouka), jejíž náplň tvoří krevety, vepřové maso a mungo klíčky. Podává se sladkokyselou omáčkou a s nezbytnými voňavými bylinkami. Náplň placky není vůbec špatná, zato samotná placka si zaslouží pochvalu. Uprostřed vláčná, při okrajích křupavá placka vonící po kokosovém mléce zanechala velký dojem. Jen podotýkám, že kokosové mléko se přidává do těsta právě spíše v Saigonu – na jihu Vietnamu, kde jsou pokrmy obecně sladší. Na severu jsme tento trend později převzali. 
 
bánh xèo (© Viet Food Friends)
 
Jako hlavní jídlo jsme si objednaly rýži, k tomu gà sả ớt (pikantní kuřecí kousky s citrónovou trávou) jako món mặn (doslovně slaný pokrm), nezbytný pokrm, který se jí s rýží. Bohužel se kuchař rozhodl použít pouze kuřecí prsíčka místo celého kuřete a citrónová tráva na mě taky dvakrát „nedýchla“. Nakonec jsme si ještě objednaly kyselou polévku se škeblemi (canh chua nghêu), kterou byste neměli minout. Výborná polévka ovoněná koprem a vietnamským koriandrem se skvěle doplňuje s mořskými plody a byla bezesporu nejlepší volbou večera.
 
Miss Saigon má potenciál se stát oblíbeným podnikem díky své lokalitě, prostředí, také milé a obětavé obsluze (neváhejte se na ni s čímkoliv obrátit, my jsme například poprosily o kyselejší polévku, kuchař nám rád vyhověl), ale samozřejmě díky jídlu. Na můj vkus se pořád ostýchají používat více rybí omáčky (nước mắm), jejíž aroma mi trochu chybělo, na druhé straně se nebojí používat čerstvé bylinky, které často ve vietnamských bistrech mimo Sapu chybí. Pevně věřím, že si časem majitelé uvědomí, že návštěvníci k nim nechodí kvůli sushi, a tak část cedule „& Sushi bar“ později zmizí a nám zůstane už jen samotná Miss Saigon.
 
[Pokrmy, které jsme ochutnaly, se pohybovaly v rozmezí mezi 99 - 149 Kč] 


Jídlo ***
Prostředí ****
Obsluha *****
Celkový dojem ****


Adresa:
Miss Saigon Restaurant & Sushi Bar
Myslíkova 26, Praha 2
Tel. 222 560 328
 
 
Napsala Mai Huong