Jak si nechat jednoduše naklíčit mungo fazole10.6.2014 ThuyS klíčky mungo fazolí jste se už jistě setkali v rámci vietnamské kuchyně i mimo ni, a proto není potřeba je nějak zvláště představovat. V současnosti si je celkem běžně koupíte v supermarketech, ale také si můžete nechat naklíčit fazolky doma. Je to velice jednoduché! Povíme vám, jak na to ;) Než ale začneme , připomeňme si několik faktů o klíčkách:
Jsou prostě skvělé a vyplatí se je neustále mít v lednici. A jak je tedy nechat naklíčit? Na netu najdete několik návodů (např. zde), klíčky z těchto metod ale bývají malinké nebo jsou hubené jako nitky. Dnes bych vám chtěla ukázat, jak dosáhnout toho, aby byly větší a baculatější. Tak pojďme na to!
Co budeme potřebovat
Metoda 1
Metoda 2
Začínáme
Metoda 1 Na dno čistého květínáče vložíme sítko (u mě vystřižené kolečko), nasypeme odmočené fazolky, přikryjeme mikroutěrkou a zatížíme zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Zatěžování slouží k tomu, aby fazolky neplavaly libovolně v nádobě a aby pak byly klíčky pěkně rovné a baculaté. Platí tu obecná poučka, že čím méně místa budou mít, tím silnější budou. Pak už stačí jen 2-3 krát denně zalévat. Květináč můžete navíc posadit do misky, pokud voda odtéká moc rychle. Tím zpomalíte odtékání vody a květináč můžete nechat v misce dalších 5-10 min, aby se klíčky stihly dostatečně “napít”. Poté vyndejte květináč a nechte odkapat zbývající vodu. Metoda 2 Před nasypáním fazolek do krabičky je důležité ji pořádně vypláchnout, obzvláště pokud je to krabice od mléka. Kvůli zbytkům laktózy uvnitř krabice by se totiž mohly klíčky rychle zkazit. Pak opět stačí 2-3 krát denně zalévat a nechat vodu pomalu odtéct. V tomto případě není potřeba pokládat krabici do žádné misky, protože otvory u krabic jsou malé a voda odtéká pomalu po čůrkách :) Máme hotovo Po 3-4 dnech budou klíčky krásně velké. Vyndejte je z květináče či krabice, namočte je na chvíli ve vodě, aby se odloupaly zelené slupky z fazolí, vyndejte je a nechte na cedníku odkapat. Jak rychle vám klíčky vyrostou, záleží hlavně na tom, jaká je okolní teplota, jak často dostávají napít a jestli se stihly dostatečně napít. Klíčky už ale po maximálně 5 dnech vyndejte. Pokud byste je zalévali dál, začnou růst i lístečky. Nalevo: klíčky po 6 dnech. Napravo: klíčky po 4 dnech. Ze 100 g fazolků budete mít přibližně 600 g klíčků. Pokud je hned nespotřebujete, můžete je v lednici uchovat další 2-3 dny. Během této doby klíčky ztmavnou. Aby byly opět krásně bílé, stačí je na chvíli namočit do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu. Na co si dát pozor (platí pro obě metody)
Základním principem klíčení je, že luštěniny několikrát denně zaléváte, necháte vodu odtéct a udržujete jen vlhkost v nádobě, abyste za pár sní mohli konzumovat klíčky. Metod najdete opravdu hodně – kromě těch, které jsme popsala, můžete nechat fazolky klíčit taky v krabici od mléka pro kojence nebo použít cedník vyložený bavlněnou utěrkou. Aby byly klíčky co největší a co nejbaculatější, platí obecné pravidlo, že čím méně prostoru budou mít, tím více se budou tísnit a pak povyrostou více do šířky než do délky. Důležité jsou i samotné fazolky - čím větší fazolky, tím i baculatější klíčky. Je to skutečně jednoduché, zkuste to také! A nezapomeňte nám pak dát vědět, jak se vám klíčky povedly :)
Mohlo by vás zajímat
|