Hůlky, aneb dvě tyčky, které obletěly celý svět!8.12.2014 MájaJe úžasné jak něco tak jednoduchého jako hůlky - vietnamsky "đũa" - se staly tak populární. Jak jistě víte, Vietnamci používají hůlky přirozeně tak jako Češi příbor. V tomto článku bychom vás tak chtěli seznámit s etiketou používání hůlek. Je však třeba hned ze začátku upozornit na kulturní rozdíly mezi jednotlivými asijskými státy, a proto se etiketa také liší podle regionů.
Photo by Olli A (CC BY-NC-SA 2.0) zdroj: http://bit.ly/1pDRiFI Není žádným překvapením, že se hůlky se začaly využívat prvně v Číně, přibližně před 2000 př.n.l. a později se jejich využití rozšířilo do Koreje, Japonska a Vietnamu. Rozšířením hůlek lze také připsat Konfuciovi, který věřil, že u jídla by nám nemělo nic připomínat válku a násilí. Proto u stolu není povolen nůž. První hůlky byly pravděpodobně využívány k vaření, až později jako jídelní náčiní. Vyrábí se většinou z bambusu, dřeva, kovu, stříbra či slonoviny. Každý materiál poskytuje odišné vlastnosti, kdy např. hůlky ze slonoviny ochlazují pokrm. Nejvíce využívané jsou však bambusové a dřevěné hůlky, které jsou levné a nejjednodušší na využívání, díky matnému povrchu totiž poskytují dobrou přilnavost. Nicméně je složitější je řádně vyčistit. Hůlky vyráběné ze stříbra se údajně používaly k odhalení otráveného jídla. V případě přítomnosti jedu, hůlky pod vlivem chemické reakce zčernaly. Existuje tedy několik typů hůlek, které se od sebe liší také délkou, kdy dlouhé hůlky (až 30 cm) se používají zejména k vaření a kratší hůlky jako „příbor“.
8 pravidel, jak správně používat hůlky ve vietnamské kultuře
Photo by Alamodestuff (CC BY-NC-ND 2.0) zdroj: http://bit.ly/1lcK3US
Mohlo by vás zajímat
|