V posledních dnech zažíváme i v Česku nebývalé horko a mnohým z nás se zamotává hlava už jenom při pomyšlení na těžší pokrmy. Připravily jsme si pro vás recept na lehký papájový salát s krevetami (đu đủ znamená papája), který vás dostatečně zasytí, ale nezatíží vás na zbytek odpoledne. Spojení pikantní kreveto-arašídové pasty s křupavou papájou a voňavou thajskou bazalkou vám zaručeně chuť k jídlu vrátí!
Než začneme se samotným receptem, pojďme se podívat na papáju, která je vhodná na salát. Na fotografii vidíte pro porovnání dvě papáji - ta větší je zralá papája, jejíž dužina je už červená a konzumuje se jako ovoce. Menší papája je zelená, na stisk tvrdá a je perfektní na použití do salátu.
Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a zbavíme slupek. Arašídy lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. Postupujeme jako u receptu Bún bò Nam Bộ (bod č. 3).
Červenou papriku taktéž nakrájíme na tenké dlouhé nudličky.
Thajskou bazalku důkladně omyjeme a nakrájíme nahrubo. Zbytek arašíd rozmačkáme v hmoždíři taktéž nahrubo.