Nebyla jsem příliš daleko od pravdy, když jsem hádala, že budete očekávat jako první recept phở, nem rán, nebo bún chả. Nebojte, na všechno dojde :) Pro začátek bych vás chtěla spíše seznámit s jiným pokrmem, který zatím nejspíš neznáte. Vybrala jsem ho jednoduše proto, že pro jeho přípravu potřebujete surovinu, která, troufám si tvrdit, spojuje oba naše národy: bůček.
Jelikož jsme si stanovily za cíl vás seznámit s naší kuchyní v celé její kráse, dnes bych vám ráda představila thịt rang cháy cạnh. Česky bych tento pokrm asi pojmenovala jako bůček s křupavou kůrkou.
Thit rang cháy cạnh bychom mohli zařadit do kategorie cơm bình dân. Tedy, je to obyčejné jídlo obyčejných lidí. Zatím vím o jediné restauraci na Sapě, která nabízí menu cơm bình dân. Podniky v centru Prahy zatím kuráž nenašly a drží se zajetých kolejí v podobě phở, nem, bún bò Nam Bộ nebo bún chả. Ale kdo ví, třeba se brzy dočkáme vietnamského lidového obědového menu za pár kaček ;)
Cibuli si nakrájíme na kostičky, maso na menší kousky. V drtivé většině receptů se kůže od masa neodkrajuje a je spíše výjimkou kůži odstraňovat. Pokud se rozhodnete kůži ponechat, vězte, že to bude při restování více „prskat”.
Tip!
Jedná se o techniku rang, proto maso restujeme na silném plameni, aby se šťáva z něj rychle odpařila. Také nezapomeňte pravidelně míchat, ať se nepřipálí. Pokud budou mít kousky bůčku křupavou kůrku, připravili jste správně thịt rang cháy cạnh :)
Tip! 2
Obvykle se do tohoto pokrmu nepřidávají vajíčka. Já je ale mám ráda, a tak jsem je uvařila na tvrdo, oloupaná jsem je lehce osmahla a v závěru přidala k bůčku.
© Viet Food Friends
Napsala Thuy Duong