Název a spojení těchto dvou ingrediencí se vám může zdát bizarní, ale pravdou je, že tento pokrm patří ve vietnamských rodinách k těm nejoblíbenějším.
Bůček v tomto případě nezpracováváme technikou rang jako v receptu Thịt rang cháy cạnh - bůček s křupavou kůrkou, ale technikou kho – tedy necháme dusit do změknutí masa a hotové jídlo se podává se šťávou z masa. I Thịt kho dừa patří do kategorie cơm bình dân, tedy pokrm, který se jí s rýží v běžných domácnostech. Distinktivní chuť křupavého kokosu a měkkého bůčku nasáknutého kokosovou vodou a zkaramelizovanou omáčkou určitě osloví i mnohé z vás.
Maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky tak, aby byly vidět všechny vrstvy bůčku. Poté dochutíme maso rybí omáčkou, hạt nêm, cukrem a pepřem. Necháme maso odpočinout na 10-15 minut, aby ochucovadla měla čas nasáknout.
© Viet Food Friends
Mezitím si připravíme kokos. Na ořechu vidíme tři „oka“. To, které se zdá být vypouklejší, je nejměkčí. Provrtejte se jím a vylijte z ořechu vodu, kterou budeme později potřebovat. Rozbití skořápky vyžaduje trochu cviku, ale nenechte se tím odradit. Já osobně používám tupou hranu sekáčku na maso. Tloukejte, dokud skořápka nepukne.
Dužinu pak pomocí nože odloupněte od skořápky. Kokosovou dužinu poté oškrábeme a nakrájíme na tenčí proužky.
© Viet Food Friends
Do hrnce přidáme maso (není potřeba olej, z bůčku vyteče dost sádla) a mícháme, dokud se maso nezatáhne. Poté přidáme nakrájený kokos i kokosovou vodu.
© Viet Food Friends